Select-a-House
Ginnekenweg 368
Breda

Tel: 076 - 565 82 88
Mail: info@select-a-house.nl

de stad Breda - Sport

de stad Breda - Sport

In de stad Breda zijn er volop sport- en recreatiemogelijkheden. Er zijn 4 openbare zwembaden, er is een overdekte kunstijsbaan (Breda Noord), er is een kartbaan (Breda Noord), 16 voetbalclubs, 12 tennisclubs, 5 hockeyclubs, 5 Golfverenigingen, 21 fitnesscentra en 7 maneges. Degenen die graag in de natuur willen wandelen of joggen hebben de keuze uit diverse bossen. Daarnaast zijn er diverse verenigingen die zich bezig houden met allerlei andere sportactiviteiten.

Breda heeft een 4 openbare zwembaden. Daarnaast zijn er 6 zwembaden die aan fitness centra e.d. verbonden zijn. Openbare zwembaden: Overdekt zwembad 'Wisselaar' (Noord); Overdekt en deels openlucht zwembad 'Sonsbeeck' (Zuid); Openlucht zwembad 'Wolfslaar' (Zuid); Openlucht zwembad 'Kuil' (Prinsenbeek).

Voetbalclubs

De bekendste voetbalclub van Breda is de club NAC die op dit moment in de Jupiler League speelt. Ontstaan op 19 september 1912 na een fusie tussen NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning). NAC staat voor: “(N)oad (A)dvendo (C)ombinatie”.

De 15 overige Breda voetbalclubs zijn: Advendo (Oost/Heusdenhout); Boeimeer(Zuid/Boeimeer); JEKA (Zuid/Overakker); Groen-Wit (West/Heuvel); PCP (Oost/Brabantpark); S.A.B. (West/Haagpoort); The Gunners (Noord-West/Kievitsloop); Baronie (Zuid/IJpelaar); Barca (Oost/Brabantpark); WDS’19 (Noord-West/Muizenberg); TVC Breda(West/Tuinzigt); DIA (Teteringen); UVV’40 (Ulvenhout); V.V. Bavel (Bavel); Beek Vooruit (Prinsenbeek).

Tennisverenigingen

Regio Breda heeft 12 tennisverenigingen verspreid over de stad, namelijk: TV Bavel (Bavel); BLTV (Zuid/Ruiterbos); TVHB (Noord-West/Kievitsloop); TV Heksenwiel (Noord-West/Heksenwiel); TV IJpelaar (Zuid/IJpelaar); TV Markant (Zuid/Boeimeer) TC Breda (Zuid/Mastbos); Teteringse TV (Teteringen); TV Prinsenbeek (Prinsenbeek); UTV (Ulvenhout); TV Breda-Noord (Noord); TV ’T Ei (Centrum)

De tennissport zoals wij die nu kennen werd rond 1880 vanuit Engeland in Nederland geïntroduceerd. De spelregels van het moderne tennisspel zijn te herleiden tot een spel dat uit de middeleeuwen stamt: het kaatsen. Kaatsen was in de vijftiende en zestiende eeuw een populair tijdverdrijf aan de Europese vorstenhoven. Bij het kaatsen werd een met haar of stro gevulde leren bal met de handpalm geworpen en weer teruggekaatst.

Hockeyclubs

In de regio Breda zijn 5 verschillende hockeyclubs, te weten: Push (wijk: Oost/ Brabantpark); Breda (wijk: Zuid/ Ruiterbos); Zwart-Wit (wijk: Zuid/ Ginneken); MHC Teteringen (wijk: Teteringen); Prinsenbeek (wijk: Prinsenbeek).

In 1891 bracht Pim Mulier het veldhockey van Engeland naar Nederland. Haarlem was de stad waar het eerste hockey op gras werd gespeeld. Bandyspelers gingen buiten het winterseizoen veldhockey spelen. In 1895 werd al gespeeld om het kampioenschap van Nederland; de winnaar kreeg de Pim Mulier-wisselbeker. In 1898 werd door vijf clubs de Nederlandsche Hockey en Bandy Bond (NHBB) opgericht in hotel Krasnapolsky te Amsterdam. De oudste hockeyclub van Breda is ‘Hockeyclub Breda’; opgericht in 1906.


Golfverenigingen

In de regio Breda zijn 5 golfverenigingen, namelijk: Albatross (wijk: Prinsenbeek); Princenbosch (wijk: Bavel); Toxandria (Molenschot / Bavel); de Haene (wijk: Teteringen); Bergvliet (Terheijden).

Waarschijnlijk vond te Loenen aan de Vecht, bij het kasteel Kronenburg, op tweede kerstdag 1297 de eerste partij golf plaats. De meer recente geschiedenis van de golfsport vormt sinds jaar en dag een bron van tweestrijd tussen de Nederlanders en de Schotten; beide beweren namelijk de echte bakermat van het huidige golfspel te zijn. Omstreeks 1650 werd in Holland golf gespeeld met ‘Schotse klieken‘ (stokken), maar aan het begin van dezelfde eeuw werden grote hoeveelheden ballen van Hollands fabrikaat naar Schotland geëxporteerd. Door deze feiten is het duidelijk dat er ruim drie-en-een-halve eeuw geleden in Nederland golf werd gespeeld in welke vorm dan ook.

Maneges

Breda heeft 7 maneges. Daarnaast zijn er nog een aantal paardenpensions. Maneges van de regio Breda: Roosenberg (Bavel); Overbos (Prinsenbeek); Sintels (Noord); Manege Molenschot (Molenschot); Ruitersportcentrum Breda (Zuid/IJpelaar); Mastbosruiters (Noord); Stal Huijbregts (Princenhage)

De geschiedenis van de rijkunst begon in de renaissance (1540). Dankzij de boeken werden rijvoorschriften verspreid. In het begin werden barbaarse middelen ingezet om het paard de rijkunst eigen te maken. Door de invoer van Spaanse paarden konden er rijdieren gefokt worden die geschikt waren voor het werk in de manege. Geleidelijk aan werd er gewerkt aan een minder harde manier om rijkunsten aan te leren.

Fitnesscentra

Er zijn 21 fitnesscentra in de regio Breda. Door de deskundige begeleiding, moderne apparatuur, professionele instructeurs, maar bovenal door de gezellige sfeer gaan er veel mensen fitnessen. Deze fitness centra zijn over de diverse wijken verspreid.

Wat ooit begon met trainen op bankjes, opdrukken, optrekken, trainen met handgewichtjes, etc., is vandaag de dag uitgegroeid tot een zeer uitgebreide sport, met de daarbij behorende, steeds verder ontwikkelende, toestellen. Zo kunnen diverse doelen nagestreefd worden. Denk bijvoorbeeld aan: spierontwikkeling, spierversteviging, aansterken van de spieren, sport gerichte trainingen of figuurcorrectie.

Schaatsbaan

De overdekte Kunstijsbaan Breda (Noord) beschikt met haar 400-meterbaan en een ijsvloer van 30 x 60 meter over een zeer sportieve en sfeervolle ruimte. Van wedstrijdschaatsen tot recreatieve spelen, van jong tot oud; een ieder vermaakt zich er op en top. Of het nu gaat om een sportief personeelsevenement, een wintersfeest of een vergadering gecombineerd met schaatsen of teambuilding, het kan allemaal!

Op 17 september 1882 werd de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) opgericht als overkoepelende organisatie voor het schaatsen. Tegenwoordig zijn het lange- en kortebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden, marathonschaatsen, schoonrijden, skaten en toerschaatsen vertegenwoordigd bij de KNSB.

.company-logo{background:url(/assets/attachments/log.jpg) 0 50% no-repeat;width:235px;height:70px;background-size:contain}.company-logo img{display:none}@media (max-width:725px){.company-logo{height:40px}}