Breda natuur

Breda - natuur

Thuis in huurwoningen - Select-a-House

Natuur

Breda is een stad die bekend staat om haar groene karakter. Een park als het Valkenberg in de binnenstad van Breda, de singels rondom het historische centrum, de river de Mark, maar ook de bossen die Breda omringen maken hier deel van uit. Juist dit groene karakter maakt Breda een aantrekkelijke stad om in te wonen en te werken.

Parken

Het stadspark Valkenberg

Dit park ligt in de binnenstad van Breda, naast het kasteel. Tot 1812 deed dit park dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda. Het park was van origine een echt bos met hoge bomen. In de 17e eeuw verdween dat karakter door de aanleg van een tuin naar Frans stijl. Het Valkenberg bestaat nu uit een vijver met een fontein, bomen en planten en enkele beelden. Het is een rustplaats in de stad waar men kan wandelen en fietsen. Ook is er een kleine horecagelegenheid waar men iets kan drinken.

Het Wilhelminapark

Dit park grenst aan de wijken Sportpark en Zandberg en ligt op korte afstand van de binnenstad van Breda. Tuinarchitect Springer ontwierp het Wilhelminapark in 1892. Het park wordt door een straat doorkruist. Aan beide kanten van de staat ligt een mooie vijver. In dit park staat, ter herinnering aan de Poolse bevrijders, een Duitse Panthertank die door de Polen in 1945 aan de stad werd geschonken. Aan de rand van het Wilhelminapark staat het monument als dank aan de Poolse bevrijders.

Het Wolfslaarpark

De historie van dit park (Landgoed Wolfslaar) voert ver terug in de geschiedenis. In de oostgevel van het landhuis is een steen gevonden met het jaartal 1694. In 1862 geeft de toenmalige eigenares, barones Charlotte Storm-Cuypers opdracht tot aanleg van het park en de bouw van het statige landhuis met koetshuis. Het omliggende park is openbaar en grenst aan het Ulvenhoutsebos. Het landhuis doet tegenwoordig dienst als luxe conferentie- en feestlocatie. Het koetshuis is nu een restaurant.

Bossen

Het Liesbos (Breda Noord-Oost)

Dit bos bestaat uit zowel loof- als naaldbomen. De naam Liesbos komt waarschijnlijk van het liesgras dat hier al eeuwen groeit. In 1200 werd het gebied beschreven als het landgoed van Hage en Lies. Voor de jacht door de vroegere adellijke eigenaren zijn destijds monumentale lanen aangelegd.

Natuurgebied de Lage Vuchtpolder (Teteringse Heide)

Dit natuurgebied vormt de overgang tussen de oostelijke zandgronden en bossen en de westelijke kleigronden die aan de Mark grenzen. In de twintigste eeuw is het uitgegroeid tot agrarisch gebied. Momenteel wordt de polder teruggegeven aan de natuur en maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Brabant.

Het Mastbos (Breda Zuid)

Dit bos is het drukst bezochte bos bij Breda en is landelijk bekend. Het Mastbos dankt zijn naam aan de vele grove dennen die vroeger 'mastbomen' werden genoemd. Het mastbos is een van de oudste naaldbossen en het oudste cultuurbos van Nederland. Een bos dat zich vijfhonderd jaar na aanleg pas echt begint te ontwikkelen. De lange lanen, vijvers en vennetjes getuigen hiervan.

Het Ulvenhoutse Bos (Breda Zuid)

Dit bos bestaat uit het Sint-Annabos, het Voorbos, het Nieuwbos, het Prinsenbos en het Chaambos. Sommige stukken in het Voorbos en Chaambos zijn zo'n 1000 jaar oud. Het bos werd al in de 15e eeuw beheerd voor de jacht en houtopbrengst.

Het Haagse Beemdenbos (Breda Noord-Oost)

Dit bos ligt naast de Asterdplas. Dit bos grenst aan de rivier de Mark en het dorp Terheijden. Het is in het begin van de jaren negentig aangeplant in het kader van een landinrichtingsproject. Het is een jong gemengd loofbos, waar de Essen, Beuken en Elzen dicht bij elkaar zijn geplant.

Meren

De Galderse Meren

De Galderse Meren liggen ten zuiden van Breda. Het gebied is genoemd naar het nabijgelegen dorp Galder. De plassen zijn begin jaren '70 ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de snelweg die ernaast ligt. De recreatieplas is bedoeld om te zwemmen en te windsurfen. Daarnaast is er ook een stek voor de duiksport.

Asterdplas

Deze recreatieplas ligt in de wijk de Asterd (Breda Noord-Oost) naast het Haagse Beemdenbos. Men kan hier zwemmen, surfen, zeilen of gewoon recreëren. Vooral in de zomermaanden is het er vol met recreanten uit de wijk. Er is een strand met ligweiden van gras.

Rivieren

De rivier de Mark

De Mark ontspringt bij de Zandvenheide in Merksplas (België). Vervolgens stroomt de Mark naar Breda waar de Aa of Weerijs erin uitmondt. De Mark vervolgt zijn weg via de singels van Breda naar het Hollandsch Diep. Langs de rivier de Mark kan men prachtige wandelingen maken in het natuurgebied van het 'Markdal'. Dit natuurgebied ligt tussen Breda-Zuid en de grens met België. In de weilanden zijn gescheiden wandel- en fietspaden aangelegd.

De rivier de Amer (ca. 20 km van Breda)

Deze rivier vormt een voortzetting van de Bergsche Maas en mondt uit in het Hollands Diep. De Amer (bij Jachthaven Drimmelen) is eer rivier waar watersporters, mede dankzij het natuurgebied de Biesbosch, hun hart kunnen ophalen. De Biesbosch staat bekend om zijn bijzondere flora en fauna en heeft veel recreatiemogelijkheden. Vanuit Drimmelen is het mogelijk om een rondvaart te maken door de Biesbosch.

Noordzee

Breda ligt op een rijafstand van ca. 1 uur van de Noordzee. Op veel plekken treft u brede zandstranden en duinen aan. De afstand naar bijvoorbeeld Hoek van Holland is ca. 80 km en naar de Zeeuwse eilanden ca. 100 km. Hier kan men genieten van de natuur door te wandelen, surfen, zeilen, te zonnen of door gewoon te ontspannen in één van de vele badplaatsen. Ook de bekende badplaatsen Scheveningen (bij Den Haag) of Knokke (België) liggen op rijafstand (ca 1,5 uur) van Breda.

Share by: