Select-a-House
Ginnekenweg 368
Breda

Tel: 076 - 565 82 88
Mail: info@select-a-house.nl

Breda

Woning verhuren of huren in de leukste stad van Nederland doet u bij Select a House! Breda is één van de gezelligste steden van Nederland en is daarom een bijzonder aantrekkelijke stad om te wonen, te werken en te recreëren. Deze aantrekkelijkheid dankt Breda aan de historische binnenstad (sinds 1252 stadsrechten), de groene omgeving (Breda wordt omringd door bossen) en de centrale ligging binnen de Benelux (snelwegen en hogesnelheidstrein met directe aansluitingen met grote Europese steden). Daarnaast biedt Breda veel voorzieningen die het woonklimaat veraangenamen, zoals sportverenigingen, zwembaden, scholen, kinderdagverblijven, hogescholen en veel werkgelegenheid. Breda heeft ruim 170.000 inwoners.


Historie

De naam Breda is ontstaan uit de samentrekking Brede Aa, het punt waar de rivieren de Mark en de Aa samenstromen. In 1252 verwierf Breda stadsrechten. Daarna, aan het begin van de 14e eeuw, werd de stad ommuurd. Rondom de stad liggen de singels. De straten lopen in een soort ovaalvorm, een opvallend kenmerk van oude vestingsteden. Het wapen van de stad Breda is al zeer oud. De Andrieskruisen zijn een verwijzing naar hun functie als rechter en daarmee de garantie voor rechtszekerheid. De burcht is een symbool van de macht of stedelijke weerbaarheid van de Heren van Breda. De engel houdt mogelijk verband met de hemelse bescherming van de stad. De herkomst van de leeuwen is waarschijnlijk ontleend aan het wapen van de Hertog van Brabant, van wie de Heren van Breda hun rechten in leen hielden.


wonen.verhuren.breda.haagdijk

Grote Markt

De Grote Markt is het belangrijkste plein van Breda en ligt in het centrum van de binnenstad. Op de Grote Markt staat Onze Lieve Vrouwe Kerk of Grote Kerk (15de eeuw) De Grote Markt was vroeger niet zo groot als tegenwoordig. Na de grote stadsbrand van 1534 werd een afgebrande huizenrij afgebroken en kreeg de Markt de afmetingen van tegenwoordig.

Er zijn veel horecagelegenheden zoals cafés en restaurants op de Grote Markt, veelal met een terras. Zodra het mooi weer is, is het hier druk. Ook de weekmarkt op dinsdag- en vrijdagmorgen vindt hier plaats. Op woensdagmiddag is er de boeken- en antiekmarkt op de Grote Markt.

wonen.verhuren.breda.grote.markt

Haven

De haven van Breda bestond aanvankelijk uit een los- en ligplaats op het einde van de Vismarktstraat. Tussen 1552 en 1613 werden solide kademuren geconstrueerd. Zo ontstond de haven die zeer belangrijk was voor de turfvaart. Nadat in 1937-1941 de Mark binnen de singels gedempt was, had de haven geen doorstroming meer. Het werd een bron van stankoverlast. Daarom werd de haven in 1965 gedempt. De havenfunctie verhuisde naar de omgeving van de suikerfabriek.

In het laatste weekend van juni 2007 is de haven heropend en vormt thans een zeer sfeervol onderdeel van de binnenstad met veel restaurants en terrasjes.

wonen.verhuren.breda.haven

Winkelen

Breda is één van de gezelligste steden van Noord-Brabant en heeft u veel te bieden. Historische gebouwen en straten zorgen voor een unieke sfeer. Een zeer uitgebreid winkelaanbod (872 winkels) met grote ketens en aparte kleine winkels zorgen ervoor dat in de winkelstad iedereen kan slagen. De stad heeft talrijke restaurants en cafés in de binnenstad om even bij te komen van het winkelen of wandelen.

Ook buiten het centrum van Breda is er een uitgebreid winkelaanbod, zoals een meubelboulevard met (o.a. IKEA), diverse bouwmarkten en tuincentra.

wonen.verhuren.breda.binnenstad

Singels

Om de stad goed te kunnen verdedigen werd Breda in het begin van de 14de eeuw ommuurd en werden de singels rondom de stad aangelegd. De natuurlijke verbreding op de plaats waar de Mark en de Aa samenvloeiden, vond men in 1552 ideaal om een haven aan te leggen. Deze haven is van 1965 tot 2007 gedempt geweest. Na de heropening van de haven (2007) is deze weer via de singels bereikbaar.

Door de singels kunt u kanoën of een rondvaart maken. U begint dan bij het Spanjaardsgat (bij de haven) en u vaart door de singels langs dé vele bezienswaardigheden van de stad.

wonen.verhuren.breda.boeimeer

Scholen

Basisscholen

In de regio Breda zijn 44 basisscholen; te weten in regio:

 • Noord: 7;
 • Zuid: 8;
 • Oost: 8;
 • West: 11;
 • Prinsenbeek: 3;
 • Ulvenhout: 2;
 • Bavel: 2;
 • Teteringen: 3;

basisscholen.breda

Voortgezet onderwijs

De regio Breda telt 18 voor voortgezet onderwijs, waarvan één op de grens van Breda en Teteringen en 3 in Prinsenbeek.

 • Zuid: 6;
 • Oost: 6;
 • West: 3;
 • Prinsenbeek: 1;
 • Teteringen: 1;
 • Haagse-Beemden: 1;

school.voortgezet.onderwijs.breda

MBO-scholen

In Breda zijn er 8 MBO- scholen. Deze scholen variëren in de opleidingen. Je kan hier richting de economische, technische maar ook richting de horeca studeren.

mbo.scholen.breda

HBO-scholen en Universiteiten

De regio Breda kan zich door het brede scala aan opleidingen een studentenstad noemen. De volgende opleidingen zijn mogelijk:


Tevens ligt Breda op korte afstand van een aantal universiteitssteden, zoals:

 • Rotterdam (ca. 45 km),
 • Tilburg (ca. 25 km)
 • Antwerpen (ca. 45 km).

hbo.scholen.breda

Kinderdagverblijven (KDV)

Breda telt 77 kinderdagverblijven. Hier kunnen ouders terecht voor de opvang van hun kinderen in de leeftijdscategorie van 6 weken tot 4 jaar. Deze zitten door heel gemeente Breda, dus er zal altijd een in de buurt zijn van uw woning.

Buitenschoolse opvang (BSO)

Breda heeft welgeteld 84 buitenschoolse opvangen. Hier kunnen kinderen terecht van de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Deze zitten ook door heel gemeente Breda verspreid.

bso.breda

Werkgelegenheid

Breda biedt, met ca. 10.600 vestigingen die goed zijn voor bijna 97.000 arbeidsplaatsen, veel werkgelegenheid. Breda ligt centraal tussen de twee wereld(haven)steden Rotterdam (50 km) en Antwerpen (50 km), op korte afstand van de vliegvelden Amsterdam en Brussel (100 km) en is ook gunstig gelegen ten opzichte van belangrijke nationale en internationale economische concentratiegebieden (o.a. Belgische steden, Ruhrgebied en Randstad).

Door de shuttleverbinding via de Hoge Snelheidslijn wordt de positie van Breda verder versterkt. De stad wordt verbonden met Amsterdam/ Schiphol en Antwerpen/Brussel en verder naar Parijs. Hierdoor wordt Breda de 'poort van Europa'. Gunstig voor zowel het bedrijfsleven als voor het toerisme.

Breda staat verder bekend als de belangrijkste kantorenstad van West-Brabant. Diverse vooraanstaande bedrijven, zoals Esso, Polaroid, Amgen en Stimorol vestigden hier hun Benelux hoofdkantoor. Ook verschillende grote bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie, zoals Van Melle en Royal Cosun, kozen voor Breda.

werkgelegenheid.breda.verhuren

.company-logo{background:url(/assets/attachments/log.jpg) 0 50% no-repeat;width:235px;height:70px;background-size:contain}.company-logo img{display:none}@media (max-width:725px){.company-logo{height:40px}}